IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверката на Евростат ще е през есента

От финансовото министерство подчертават, че става дума за рутинна проверка на Европейската статистическа служба

16:18 | 21.06.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Проверката на Евростат ще е през есента

Европейската статистическа служба (Евростат) ще направи рутинна проверка в България през есента. Това е станало ясно по време на срещата на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков в Брюксел с европейския комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, съобщиха от финансовото министерство.

Такива проверки предстои да бъдат извършени във всички държави членки, се подчертава в съобщението.

Дянков е представил пред Оли Рен детайлите по актуализацията на бюджета за тази година, който се очаква до две седмици да бъде гласуван на второ четене в пленарна зала.

По-рано този месец Оли Рен заяви, че има „известни притеснения“ за статистическите данни за държавните финанси на България и иска те да бъдат проверени.

Тогава от пресцентъра на Министерството на финансите коментираха, че проверка от страна на европейската статистическа служба Евростат не ги притеснява, нито изненадва и че тази мисия е очаквана още след обявяването на актуализираните данни за бюджетния дефицит.

От НСИ посочиха, че подготвяната и изпращана информация за дефицита и дълга на България е в съответствие с ръководните правила и принципи, разработени от Евростат.

На срещата си с Оли Рен Дянков е посочил, че необезпечените през предходни години договори са повече тема на Евростат, отколкото на Европейската комисия и в есенната им прогноза службата ще работи главно по тези данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 14 години
След срещата на Симеон Дянков и еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен. Според Амадеу Алтафаж, говорител на Рен разговорът бил кратък, но конструктивен.Той обясни, че утре Еврокомисията очаква да получи от България данни за свръхдефицита и мерките за коригирането му. Информацията ще бъде анализирана в Брюксел до 7 юли, когато комисията ще изпрати оценката си по предложените мерки в Съвета на финансовите министри на ЕС .Нека не забравяме,че Оли Рен е от една европартия с Долан.Според Алтафаж проверките ще са две - освен тази на Евростат през септември и мисия на дирекция "Икономически и финансови въпроси" на ЕК ще посети София през октомври. Дянков призна, че е възможно Евростат да комбинира редовната си мисия с разследване на българските данни по силата на новите одиторски правомощия на статистическата служба. До миналата година Евростат е играеше методологическа роля спрямо България. Сега с новите си правомощия, Евростат става финансова полиция,прокуратура и съд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Nabludatel777
преди 14 години
Най-добрия вариант е да си тръгня дРЯНков...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Libor
преди 14 години
е чак да се хвърлят да променят данъци - едва ли. самият дянков вика, че ще си тръгне ако това стане. в такава ситуация се чудя кой ли вариант е по-добър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
1914
преди 14 години
ще видим колко ще е рутинна и колко гладко ще мине. а ако нещо започнат да пипат по данъците и дефицитът стане 10% тогава ще стане наистина интересно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още